Skip to main content

Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie & Traumatherapie

De Branding

Somatic Experiencing (SE) 

SE is een vorm van traumatherapie die werkt waar trauma het zenuwstelsel belast en is gebaseerd is op neurobiologisch onderzoek van dieren in het wild. De aandacht wordt gericht op het gewaar zijn van lichamelijke sensaties die het lichaam helpen spanning te ontladen. Door de lichaamsgerichte aanpak is het niet nodig om het trauma opnieuw te vertellen. SE wordt toegepast bij ervaringen van geweld, misbruik, getuige zijn van iets heftigs, lichamelijke en emotionele trauma’s etc.

SE werkt sterk in op stress-symptomen zoals angst, paniek, hartkloppingen, alertheid, onrust en slapeloosheid. Maar ook op minder bekende symptomen als depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid, krachtverlies in spieren, dissociatie, beperkt spectrum van gevoelens en ontkenning: het trauma is niet gebeurd of niet belangrijk.

Door hulpbronnen te vinden die een prettig, vertrouwd of ontspannend gevoel in het lichaam geven kan stukje bij beetje de spanning van de traumatische gebeurtenis worden losgelaten. Dit doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Bij het ontstaan van een trauma worden waarnemingen van de gebeurtenis vervormd in een poging van het lichaam te dealen met de impact ervan. Dit geeft ook vaak symptomen in het hier en nu. SE helpt deze vervormingen op te heffen en specifieke verdedigingsreacties zoals vechten of vluchten af te maken en los te laten. Door kleine stapjes te zetten in en uit de spanning krijgt de cliënt langzaam zijn fysieke, emotionele en psychische controle terug. Ieder mens heeft een fysiek zelfregulerend vermogen wat nu weer ruimte krijgt om op natuurlijke wijze tot herstel te komen.