Skip to main content

Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie & Traumatherapie

De Branding

Individuele begeleiding

Voor wie

Voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. Geschikt voor problemen als vermoeidheidsklachten en burn-out, depressie, eetproblemen, seksueel misbruik, rouwverwerking, problemen op het werk, relatieproblemen, traumatische ervaringen, heftige life events, moeilijke jeugd etc. 

Meer specifieke wensen kunnen bv zijn:
stress en spanningen herkennen en hanteren, ‘nee’ leren zeggen en keuzes kunnen maken, meer in contact komen met je gevoel en je lichaam, behoeften (her)kennen en keuzes maken, omgaan met onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen, eigen kracht en kwaliteiten ontdekken, relatie met anderen verdiepen, verlammende beperkingen zoals gedragspatronen, gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten loslaten.  

Lichaamsgerichte Psychotherapie
Bij Lichaamsgerichte Psychotherapie wordt ervan uit gegaan dat het lichaam en de persoonlijkheid alle bewuste en onbewuste ervaringen met zich meedragen. Met basisstructuren houden we gevoels- en gedachtenpatronen in stand.

Die structuren zijn te vinden in ons gedrag en onze persoonlijkheid, maar ook in allerlei lichamelijke aspecten en symptomen. Naast gesprek wordt gewerkt met het ervaren van lichaamssensaties zoals ademhaling, beweging, spierspanning en lichaamshouding.

Onze levensenergie is vaak geblokkeerd omdat we onbewust nog ergens aan vasthouden. Voordat dit losgelaten kan worden, wil het eerst nog gevoeld, begrepen en erkend worden in het perspectief van ons huidige leven. In therapie komen vaak oude vastzittende gevoelens uit de kindertijd vrij en de therapeut ondersteunt de lichamelijke emotionele expressie en verwerking. Je oorspronkelijke vrije, levendige en nieuwsgierige natuur komt weer tot je beschikking. 

Regelmatig zijn ervaringen uit het verleden niet goed verwerkt en geven aanleiding tot soms ernstige symptomen. We spreken dan van een trauma. Hiervoor worden aanvullende lichaamsgerichte methoden ingezet zoals Somatic Experiencing en Narm.

Een trauma is een gebeurtenis (of serie gebeurtenissen) die te onverwacht, te snel of te groot is om te bevatten. De enorme energie van de situatie was in het moment niet te hanteren en die energie is na afloop van de gebeurtenis niet (volledig) ontladen of verwerkt. Het zenuwstelsel raakt overweldigd en er kunnen posttraumatische stress symptomen ontstaan en of veranderingen in de identiteit / persoonlijkheid. De veerkracht van het systeem wordt aangetast, zeker als de stress al jaren wordt meegedragen. Iemand wordt zo ook vatbaarder voor het oplopen van nieuwe trauma’s. 

De Therapeutische Relatie
Binnen deze vorm van therapie is er veel mogelijk. Dit komt omdat de therapeut niet alleen maar technieken aanreikt. Ze is ook beschikbaar als mens om met jouw emoties en gedrag in contact te gaan. Deze relatie biedt je de mogelijkheid in een veilige situatie dingen uit te proberen en te ontdekken over jezelf. De therapeut geeft hierbij duidelijke grenzen aan.
Veiligheid en vertrouwen tussen jou en de therapeut is dus belangrijk. De therapie begint daarom met een wederzijds vrijblijvend kennismakingsgesprek soms gevolgd door een paar sessies om de therapeut en de therapievorm te leren kennen. 

Wat je mag verwachten als resultaat
Je staat dichter bij je gevoelens en je behoeften. Aspecten als creativiteit, spontaniteit en je eigen talenten krijgen meer ruimte. Doordat je meer bewustzijn van je eigen lichaam krijgt kun je makkelijker luisteren naar de grenzen en wijsheid van je lichaam en betere keuzes maken. Zo kunnen ook klachten verminderen of verdwijnen.
Zelfvertrouwen keert terug in zijn natuurlijke proportie. Een dergelijk proces kan af en toe pijnlijk zijn maar kan je ook veel opluchting, vreugde en ontspanning geven.  

Wat er gebeurt in de therapie
We gaan in gesprek over vragen en thema’s die je hebt. Ondertussen houden we ook contact met wat er in je lichaam en emoties gebeurt. Dit kan op vele manieren. Door specifieke vragen naar ervaringen in het moment, te vertragen en de tijd te nemen te ‘wachten’ wat er gebeurt. Soms door het doen van lichamelijke oefeningen. De ervaringen van vroeger waarover je vertelt worden onderzocht, kloppen de conclusies die je toen trok hier en nu nog wel?