Meer over rouw- en verliesverwerking

Het is normaal dat je tijdens de verwerking geschokt bent, verward of vol ongeloof. Dat je diep verdriet en boosheid tegenkomt, eenzaamheid en leegte. Dat je weinig meer kan of wil, de zin van je leven kwijt bent, je lusteloos voelt. Je voelt je misschien heel erg moe, kan je slecht concentreren of slapen is moeilijk. Mogelijk gedraag je je op een manier die niemand van je kent. Je bent ook niet meer dezelfde, een rouwproces verandert een mens.

Vroeg of laat krijgt ieder mens te maken met rouw en verlies. Het proces van rouwen is voor ons welzijn noodzakelijk om te zorgen dat we na een verlies gezond verder kunnen. Maar makkelijk is het meestal niet. Ieder mens kent zijn eigen tijd en vorm om een verlies te verwerken en te dragen. Hoewel er geen standaard 'handleiding' is en elk rouwproces anders, zijn er wel grote overeenkomsten in oorzaken die de natuurlijke verwerking in de weg kunnen staan. Soms heeft dit te maken met een omgeving die niet passend reageert en soms met eerdere ervaringen of problemen uit de jeugd waar ook geen ruimte voor verwerking van gevoelens was. Een onverwerkt verlies kan na tientallen jaren nog steeds voor problemen zorgen.  

Wat kun je verwachten?

In individuele sessies kunnen we op vele manieren ingaan op wat er voor jou nodig is. Als je hulp nodig hebt om bij je diepere emoties te komen kunnen lichaamsgerichte technieken helpen. Je emoties op een veilige manier mogen ervaren en verwerken, zolang en zoveel als voor jou nodig is. Mogelijk is het nodig om dingen af te maken die je nog vasthouden in het verleden. Rouwen gaat over gevoelens van het hart. De weg naar overgave aan het NU. Dat vraagt tijd en ruimte en het vinden van hulpbronnen, in en buiten jezelf, die je daarbij kunnen helpen.

Misschien is het nodig je verhaal eindelijk te vertellen of misschien ben je het praten juist heel erg moe, is er niets meer te zeggen en heb je alleen behoefte aan iemand die er is. Mogelijk wil je samen ontdekken hoe je je gevoelens praktisch en concreet vorm kunt geven: bv dingen doen of maken die je herinneringen en gevoel tastbaar maken en een plek geven. Misschien is het zinnig een passende vervanging te vinden voor sommige dingen die je bent kwijtgeraakt. 


Terug naar vorige pagina