Meer over Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een vorm van traumatherapie die werkt waar trauma in het zenuwstelsel zit. Dit gebeurt door de aandacht te richten op het gewaarzijn van lichamelijke sensaties die het lichaam helpen spanning te ontladen. Bijvoorbeeld warmte, bewegingen, tintelingen, kippenvel of veranderingen in hartslag of ademhaling.

Door hulpbronnen te vinden die een prettig, vertrouwd of ontspannend gevoel in het lichaam geven kan stukje bij beetje de spanning van de traumatische gebeurtenis worden losgelaten. Hulpbronnen kunnen bv zijn: gevoel voor humor, contact met de grond, dierbaar persoon, huisdier, wandelen in de natuur etc. In het zenuwstelsel komt zo geleidelijk de boodschap door dat de traumatische gebeurtenis werkelijk voorbij is. Dit doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Bij het ontstaan van een trauma worden vaak waarnemingen van de gebeurtenis tot een geheel gemaakt of juist van elkaar gescheiden. Beiden reacties horen bij een  natuurlijke overleving om de energie in het bewustzijn zodanig te verlagen, dat de situatie behapbaar wordt. Bv iemand ervaart na een auto-ongeluk de spanning van het ongeluk opnieuw zodra hij het geluid van de snelweg hoort; iemand vertelt over een traumatische gebeurtenis maar ervaart er geen enkele emotie bij. SE helpt ook de structuur van deze waarnemingen, die in het hier en nu niet meer functioneel is geleidelijk op te heffen. Ook specifieke verdedigingsreacties zoals vechten of vluchten die iemand niet heeft kunnen uitvoeren zitten in het lichaam opgeslagen en kunnen worden afgemaakt en losgelaten.

Door hele kleine stapjes te zetten in en uit de spanning krijgt de cliënt langzaam zijn fysieke, emotionele en psychische controle terug. Als een soort conditietraining kan de cliënt geleidelijk steeds meer spanning toelaten en die vervolgens ontladen wat tot een sterke afname van de stress-symptomen leidt.
Ieder mens heeft een fysiek zelfregulerend vermogen wat nu weer ruimte krijgt om op natuurlijke wijze tot herstel te komen.

Wat SE onderscheidt van andere vormen van traumatherapie:

    • SE is een methode van traumahealing die vooral gebaseerd is op neuro-biologisch onderzoek van dieren in het wild.
    • Het heeft een sterk lichaamsgerichte aanpak waarbij het niet nodig is om het trauma opnieuw te vertellen en te herbeleven.
    • Het tempo wordt niet door de ideeën van de therapeut of de cliënt bepaald maar door de fysieke reacties van en in de cliënt; die vertellen waar de grenzen liggen van wat iemand in het moment aankan. Zo kan het zenuwstelsel geleidelijk weer in goede balans komen.

    Terug naar vorige pagina